Omdenken

 In Column Voorster Nieuws

“Ik heb op vrijdag altijd mijn ‘papadag’. De bedenker van dit creatieve woord is waarschijnlijk single, doofblind of pedofiel. Wat klinkt als een dag voor papa met rust, ruimte, sport op tv, de beentjes op tafel en een volle koelkast ontaardt zich al vanaf de eerste keer in een combinatie van psychische overprikkeling en blinde paniek. Die beentjes heb ik geregeld op tafel, maar dat is puur om de trapauto van de kleinste te ontwijken of de legoblokken en boerderijdieren die zich als een wervelende tornado door de woonkamer verplaatsen.

Uiteraard kies je voor kinderen, net zoals ik op mijn zevende koos voor een hamster die ik vervolgens kon onderwerpen aan make-upexperimenten en koos voor een opleiding Labratoriumtechniek. Ondertussen is die hamster al geruime tijd overleden nadat hij toch niet zo lekker ging op een ontharingscrème, en ben ik al na een jaar gestopt met die opleiding. De proefjes met zout-, salpeter- en mierenzuur kon ik wel waarderen, maar hiervoor had ik wel voldoende labjassen en het geduld van een docent nodig. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat de droge stof niet bij mij past en het enige experiment dat ik kon laten slagen was een lerares die dagelijks zuur keek als ik binnenkwam. Iemand met zoveel vrije dagen in het jaar verbitterd laten kijken, vond ik zelf dan ook een prestatie van jewelste. Ik kreeg het advies om jezelf compleet weg te cijferen, even tot tien te tellen en om om te denken, en zo houd ik al die ‘papadagen’ toch redelijk vol. Bij het omdenken probeer je een probleem of uitdaging op een positieve en constructieve manier te benaderen. Stel je voor dat je dochter binnenkomt met een hap uit haar haar, dan ben je in eerste instantie geïrriteerd. Maar dan komt het omdenken en maak je er iets creatiefs van. Waarna je een kapperssetje bestelt, de speelkamer inricht tot salon, de buurtkindjes kappertje laat spelen en papa 20% van de winst meesnoept. Omdenken is het mooiste wat er is. Wc verstopt? Zie het als de uitgelezen kans om eens in de vaatbak te poepen. Is de filet americain over datum? Wees dan blij dat je kunt lezen. Ben je in de hondenpoep gestapt? Wees dan blij voor die ander die er nu niet inkomt.

De gedachte is mooi, maar dan komt de uitvoering. Afgelopen vrijdag ging mijn zoontje van twee linksaf waar je rechts moest, pakte alles uit de schappen in Twello en was de Nederlandse taal niet meer machtig. Althans, de woorden ‘nee’, ‘stop’ en ‘niet doen’ waren abracadabra. Gestrest liep ik langs de drogisterij met voor de deur een autootje waar een muntje van 0,50 cent in moest. Als witwerker heb ik uiteraard alleen een bankpas bij me, waarna ik binnen een muntje wou pinnen. Dit kon uiteraard, echter moest ik daar wel een product voor aanschaffen uit de winkel. Verbijsterd keek ik haar aan en stond met mijn volle hoofd een nagelschaartje van €2 af te rekenen. Dat is net alsof je buiten bij een boekhandel een verjaardagskaart uit de schappen trekt en tijdens het afrekenen hoort dat je hier een extra staatslot bij moet afrekenen. Als je iets verkoopt of promoot, faciliteer dit dan ook! En probeer het omdenken eens. Aangezien wij pinkosten maken, kunt u €0,50 pinnen voor €0,60. Daarnaast zie ik dat u aardig gestrest bent. Wij hebben een aantal kalmerende middelen in de aanbieding, wellicht is dat wat voor u. Een win-winsituatie waarna ik na de ‘kinderdag’ wellicht toch nog een ‘papaavond’ kan creëren.

Recent Posts

Leave a Comment