De alleskunner

 In Column Voorster Nieuws

Vlak voor de feestdagen mocht ik op pad om de boodschappen en kerstcadeaus voor de familie te ritselen. Overvolle straten, etalages en winkelwagentjes, het enige dat leeg is, is het gemiddelde energielevel van de schuifelshoppers. Het volk sjokt en schuifelt na een jaar hard werken achter elkaar aan door de supermarkten. De snelheid mag door de drukte een tandje minder zijn maar in een gemiddelde rouwstoet zit af en toe meer enthousiasme en tempo. Zoals altijd ontloop ik de zelfscan en duik ik de rij in bij de kassakanjers. Deze goedlachse mejuffrouwen werpen de kaascrackers, knoflook olijven en kipkluifjes met meer liefde en finesse langs de infrarood dan ik vervolgens in mijn mond.

We wensen elkaar fijne feestdagen en met een volle kar jakker ik richting de auto. Daar ontdek je dat de buggy, je kerstpakket en kinderstoelen nog in de auto staan en je de boodschappen er vervolgens om heen moet bouwen. Superirritant, maar wat dat betreft een leuk idee voor het spelprogramma “De Alleskunner”. Net als het befaamde kerstboom optuigen met een grijpgrage dreumes van anderhalf jaar om je heen of het verdedigen van de kerstkoekjes die op tafel staan totdat de visite komt met twee kinderen. Nadat de kasten thuis zijn volgepropt en de meeste kerststress wegebt kan ik mezelf kastijden met de AIVD-kerstpuzzel. Deze puzzel die nog complexer in elkaar zit dan mijn vriendin zorgt na twee uur kansloos staren voor een intellectuele inzinking. Na vier uur falen duik je een lichte depressie in en na zes uur classificeer je jezelf als hersenloos.

Sinds een aantal jaar bestaat de jeugd editie ook. Je verwacht leuke sommetjes of een vraag over t ‘kofschip. Maar dit blijken ook breinbrekers te zijn. Echt super goed voor je zelfvertrouwen dat je weet dat al die puistenkoppies en basisschool broekkies meer punten behalen dan jij. Maar meedoen is belangrijker dan winnen! Behalve tijdens de spelletjes die je gezamenlijk speelt met elkaar tijdens de feestdagen. Bij het potje “Thirty Seconds”, niet te verwarren met het al oude “Dirty Seconds” waar je de ander binnen een minuutje uit elkaar trekt en weer over gaat tot de orde van de dag gun je de tegenstander geen seconde meer speeltijd dan is toegestaan. Als detegenstander aan de beurt is trek je de kipkluifjes en olijven uit de koelkast. Je speelt verder met het mes op tafel en de prikkers in de olijven. Na deze heroïsche veldslag mag ik aan tafel schuiven als glorieuze winnaar. Voor het tafelen bedank je de vulploegen en kassakanjers van de supermarkten waarna je in eentje meer weg bunkert dan de gehele bevolking van noord Nigeria. Met gepaste tegenzin verslind ik nog een halve ijstaart, wat ben ik toch een “Alleskunner”.

Recent Posts

Leave a Comment