Rouw en royals

 In Column Voorster Nieuws

Liveblogs, livestreams en live op tv was de uitvaart van Queen Elizabeth te volgen. Alleen het overlijden zelf is bij mijn weten niet in beeld gebracht. Op de dag voor het overlijden gaf de kersverse premier Liz Truss een hand aan Queen Elizabeth. Het overlijden een dag later is vast toeval maar zoals ze in het programma wie is de mol zeggen “Tru(s)st nobody”. Terwijl ik als penningmeester van SJW Peco een eindbalans voor het dorpsfeest Teuge in elkaar aan het zetten was begreep ik via de radio dat Queen Elizabeth nu na een dag of 10 pas begraven werd. Als ik zelf drie bakken aardbeien voor vijf euro op de markt haal dan heeft de helft bij thuiskomst al een harig jasje en na 10 dagen kun je het organisme een naam geven. Nadat ik radio 1 even uitdrukte trof ik het onderstel van een kanon aan op tv. Hier lag de kist op met daarin het levenloze lichaam van de koningin die vooruit getrokken werd door 142 mariniers. Het leek toch redelijk goed met haar te gaan aangezien ze langzaam vooruit ging. Het was een hoogst imposante uitvaart die over de weg heen deinde.

Alles was tot in de puntjes gearrangeerd. Het straatmeubilair was verwijdert, het draaiboek lag klaar en Rufus de valk zorgde ervoor dat de uitvaart dienst van Queen Elizabeth in Westminster Abbey niet verstoort werd door vogels. Ik zelf moet nog uitvogelen of ik begraven of gecremeerd wil worden maar vooralsnog heb ik geen brandend verlangen om mezelf hierin te verdiepen. Koning Willem Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hadden volgens de kenners ere plaatsen. In de wandelgangen hoorde ik dat onze Willem voorin moest zitten omdat ze er bang voor waren dat hij propjes ging schieten, Fortnite zou spelen op zijn telefoon of online een huisje op Mozambique aan zou schaffen. Willem bleef keurig naast zijn moeder zitten en mocht vervolgens met alle Royals het busje in.

Toch mooi zo’n nieuwe ervaring, alleen ben ik wel benieuwd wie bij aankomst het eerste op het rode knopje drukte. De muziek keuze was helaas niet geheel mijn smaak. Wellicht dat Elizabeth de monuta uitvaart check van te voren wel heeft ingevuld maar dat de keuze van Frans Duijts met het nummer “morgen is pas morgen” niet de meest gelukkige was. En leg in Engeland maar eens uit dat French German a Dutch guy is. Je gunt toch iedereen zoveel pracht en praal bij het afscheid van het leven als die van de rouwstoet van The Queen. Wat dat betreft lig ik graag op de Ark van Wilp terwijl de plaatselijke touwtrekvereniging van SJW Peco mij vooruit trekt de Rijksstraatweg over. Een parade met dansmariekes, live muziek van Cadenza en de hele gemeente raad in draf voor mijn kist. Een uitje voor de gemiddelde Nederlander maar een tranentrekker voor de inwoners van Voorst. Ik ben alleen wel benieuwd of de dienstregeling in Nederland zo vlekkeloos op tijd kan rijden? Dus geef mijn draaiboek bij deze graag uit handen.

Recent Posts

Leave a Comment