Helden

 In Column Voorster Nieuws

Als ik terugkijk op mijn nietige leventje heb ik al heel wat helden versleten. Als peuter adoreerde ik mijn moeder, ze was slim, stoer en kon alles. Als kleuter kon ik daar verschillende tekenfilmfiguren aan toevoegen van de smurfen en snorkels tot aan de grote vriendelijke reus. Ook Sinterklaas was een tijdelijke held totdat ik Jiskefet keek en ik Edgar op zijn knietjes zag zitten terwijl hij de Sint oraal van vertier voorzag. Vervolgens had ik een poster van Patrick Kluivert aan de muur hangen, was ik Jari Litmanen op de voetbalvelden en als ik op de televisie naar The A-team keek was ik B.A. Baracus. Als puber kon ik me wekelijks stiekem verheugen op Judge Julie die streng maar rechtvaardig was in de hitserie Sex court. Deze rechter in pikant kostuum kwam altijd tot een pittig eindoordeel waar het publiek van kon smullen.

Naar mate je ouder wordt verschuift je blik op het leven. Nu vind ik een alleenstaande vader die goed is voor zijn kleine een geweldenaar, een mantelzorger die zijn vrije tijd aan een ander spendeert briljant en iemand die op komt voor het vrije woord een ware held. Daarnaast heb ik in mijn eigen familie een levende legende. Mijn grote neef heeft zo wat heel de wereld gezien, een boek geschreven en afgelopen maand de Kilimanjaro beklommen. In mijn hoofd heeft hij ook de Griekse filosoof Plato onderwezen, is hij de bedenker van de Bitcoin en leidt hij momenteel de Oekraïense troepen richting Cherson. Als ik mijn ogen nog even zou sluiten dan is het ook mijn neef die verraden is door Judas en hebben we menig feestdag aan hem te danken. Ik hou van zijn ambitie en lef. Zelf ben ik ooit op de Krim geweest in Oekraïne, schrijf ik zoals u weet geregeld een column en heb ik ooit mijn buurmeisje Barbara beklommen.

Het was een spannende en tijdrovende klim naar de top, maar eenmaal boven, dan ben je na 34 seconden ook wel weer klaar met het uitzicht en kun je vervolgens abseilend naar beneden. Om mezelf wat meer doelen te stellen had ik me een paar jaar geleden al voorgenomen om een bucketlist op te stellen. Punt 1 van deze lijst is “stel een bucketlist op” en deze is vooralsnog niet afgevinkt. Schrijf een liedje die in de top 40 komt, ga naar Burning Man in Nevada en behaal een Master diploma, zijn spinsels die deze lijst zouden moeten halen. Spinsels waar ik voorlopig nog niet aan toe kom aangezien ik de karige tijd die ik over heb het liefst in mijn gezin wil stoppen om de held te worden die ik mijn kinderen gun.

Recent Posts

Leave a Comment