Als de dood voor de dood

 In Column Voorster Nieuws

Als beginnende puber keek ik met een bakkie chips in de handen geregeld naar een koddige cabaret show. Zo zat ik me met mijn pokdalige gezichtje keihard te vervelen bij Freek de Jonge en kon ik in mijn kappa trainingspakje energiek meestuiteren met Jochem Myjer. Door de grappen en grollen van Theo Maassen en Hans Teeuwen trokken al mijn lachspieren zich aan en sprongen er geregeld wat puistjes uit hun voegen. Hoe extremer en sadistischer des te harder ik moest lachen waardoor alles open knapte en het pus over mijn gelaat heen gutste. Wellicht geen prettig gezicht maar geloof me dat wanneer je met je tong langs je mondhoeken likte het erger smaakte.

Naar mate ik ouder werd ben ik vooral Youp van t’ Hek blijven volgen. Recht voor zijn raap, zelfspot en verbazingwekkend veel humor. In veel facetten lijken Youp en ik dan ook wel op elkaar. We zijn dol op lekkere wijven, hebben niks met alcoholvrij bier en zo zijn Youp en ik bijvoorbeeld ook extreem dol op zuurstof of beter gezegd zijn we als de dood voor de dood! Waar je je spinnenfobie kan overwinnen door je angsten onder ogen te komen lijkt me dit niet de meest ideale weg om de vrees voor de dood te overwinnen. Er over praten brengt me al snel in een neerwaartse spiraal die harder tuimelt dan de carrières van Arie Boomsma en Wilfred Genee.

Sinds de geboorte van mijn dochter vier ik het leven des te meer en ben ik panisch voor de dood. Nooit meer een glimlach van je dochter aanschouwen, nooit meer dat laatste biertje voordat je echt met je vriendin mee naar huis moet en nooit meer dat gevoel van eindelijk kunnen plassen na een te lange autorit. Jezelf nooit meer kunnen verheugen op iets en dat voor eeuwig en altijd is voor mij net wat te lang. Dat past niet bij zo’ n ongeduld als ik. Ik heb het liefste 8 feestjes in het weekend, plan daar het liefst met iedereen een ander uitje en ga nooit meer naar huis. Wat dat betreft ben ik jaloers op Arie Boomsma! Want hij gelooft.

Helaas ook in het plegen van censuur om een programma te boycotten en het inperken van de vrijheid van meningsuiting, maar Arie gelooft. Arie heeft een houvast en iets om zich op te verheugen. En als ik de reacties lees op Twitter is Arie niet de enige die hoopt dat Arie het hiernamaals mag gaan betreden. Daarentegen heeft HBO 5 afleveringen geschrapt van de hitserie South park omdat profeet Mohammed hierin op de hak werd genomen en ze bang zijn voor doodsbedreigingen. De angst regeert en in de media zie je steeds meer marionetten die naar de pijpen dansen van de grote bekken. En wellicht was het grapje van Johan Derksen imperfect, had Arie zijn mede tv-presentatoren niet moeten verraden en was het stukje hierboven over acne bijzonder smakeloos. Maar zo heeft iedereen zijn een eigen mening en denk ik dat als onze “Judas” Arie Boomsma in de hemel terecht komt dat Johan, Youp en ik toch ook wel een klein kansje krijgen.

Recent Posts

Leave a Comment