Sfeervol openhaardje

 In Column Voorster Nieuws

De voetbalwedstrijden in Noord Italië zijn afgelast vanwege het oprukkende Corona virus. Alwaar er 133 besmettingen en 3 doden zijn geconstateerd. In Nederland woekerde het carnavalsvirus wat jaarlijks 1,5 miljoen mensen treft, maar nu op veel plekken werd afgeblazen door storm “Ellen”. En waar Teuge zich jaarlijks kon verheugen op het paasvuur dreigt deze dit jaar in rook op te gaan. Evenals de sponsor inkomen voor het jeugdkamp van Sportclub Teuge. Figuurlijk wel te verstaan aangezien de eisen zijn aangescherpt na de inferno in Scheveningen. En de houtstapel dit jaar 80% moet slinken volgens Willy Hagen. 80%!!! Dat is net alsof je mij vraagt om 96 kilo af te vallen of de 80% uit de Stroh Rum te halen. Minderen is bijna nooit leuk, of je moet die reductie eens toepassen op de huur of gemeentebelastingen.

De teugels worden steeds strakker aangetrokken waardoor er steeds minder ruimte is voor creativiteit en vaste rituelen. Als het niet schuurt met racisme dan is iets wel weer vrouwonvriendelijk en als iets niet te gevaarlijk is dan is het wel weer slecht voor het milieu. Uiteraard wil niemand een brandend stuk loofboom met zijn gezicht opvangen, maar jezelf opwarmen aan je eigen snoeiafval met een biertje heeft toch iets nostalgisch.

Wat dit jaar nog wel mocht was kindercarnaval in Café de Groot op zaterdagmiddag. Hier kon mijn dochter als eenhoorn met de diagnose dwerggroei tussen de kudde kinderen heen dartelen. En kon ik net als alle andere ouders overprikkeld achter het kroost aan blijven vangen. Wat dat betreft keek ik met een wat jaloerse blik naar een vader in een rolstoel en besefte dat een lichamelijke handicap soms ook wel zijn voordelen heeft. Terwijl mijn dochter de chips, confetti en stukken suikerspin van de grond aan het peuzelen was kwam ik op het lumineuze idee om volgend jaar als wijlen Stephen Hawking verkleed te gaan. Vervolgens denderde ze kriskras door de polonaise en beeldde ik me in dat ik me volgend jaar zou laten bedienen, bier mocht drinken uit een rietje en alles weet van zwarte gaten. Net voordat mijn dochter op de grond kon klappen greep mijn vriendin haar bij de arm en had ik bedacht dat ik kennis over zwarte gaten bij de buren in kon winnen en dat een stoma wellicht ook handig is als ik in mijn rol wil blijven. Door een tik op mijn schouder vielen mijn gedachten even uit en was weer in het hier en nu. ‘Let je wel een beetje op je dochter?’ ‘Uiteraard’ zei ik tegen mijn vriendin en vertelde mijn plan voor volgend jaar. Ze vroeg me of ik een idioot was? Terwijl ik uitlegde dat Stephen Hawking de ziekte ALS had en dat dat wat anders was gaf ze aan dat het figuurlijk bedoeld was.

Om alle prikkels en drukte te ontlopen zou ik haast hopen dat de gemeente dit stuiterfeest voor volgend jaar ook gaat beperken of verbieden en anders kan ik altijd tegen mijn vriendin zeggen dat ik verkleed ga als pedo-activist “Nelson” zodat ik letterlijk thuis kan blijven. Maar met de huidige stand van zaken zit deze jongen op eerste paasdag ook op zijn eigen bank. Met een goedkoop ongesponsord biertje uit eigen koelkast te genieten van de warmtepomp en een sfeervol openhaardje op Netflix.

Recent Posts

Leave a Comment