Stik toch met oe stikstof

 In Column Voorster Nieuws

Bij elke trekker die ik vandaag de dag tegen kom in mijn Mazda 323, trap ik vol ontzag op de rem. Ik krijg spontaan een grijns van oor tot oor op mijn porem en maak inwendig een vreugdesprongetje. Mijn interne ik is als een kind zo blij als hij achter een John Deere of Deutz aan mag touren, hopend op een verkeersopstopping en de daarbij behorende sensatie.

Aangezien ik een fervent (voor de VMBO’ers, fanatiek) aanhanger ben van radio 1 duik ik af en toe dan ook graag de file in. Zo hoor ik rond kwart voor twaalf Dries Roelvink over pensioenen kwekken, volg de constante soap van de Brexit en maak zo live het protest van de agrariërs mee. Toch prachtig om je halve werkdag in een ronkende auto op de A12 te slijten, terwijl je doorbetaald wordt! Helaas rijdt ik als gezinscoach naar het Oosten en loop zo de gehele PK-parade mis.

Op de radio verneem ik dat de wijzen uit het oosten met de boeren vanuit de rest van het land De Bilt naderden. Net als in de film The Longest Day bouwde de spanning op en zat ik na de incidenten te Groningen watertandend in de auto. Waar je een Haren 2.0 zou kunnen verwachten leek het protest meer op een feestelijke bijeenkomst van de EO jongerendag. Een hoop sprekers op het podia, een fijn samen zijn en het geloof in het behoud van de veestapel. En op enkele spreuken en een lijkkist met de naam “Jesse” na hebben de boeren zich uitmuntend gedragen. De ophef over de lijkkist snap ik ook niet echt. En lijkt meer op een kinky fetisj dan een serieuze doodsbedreiging. Mijn lijkkist vernoem ik naar mijn jeugdidool Tatjana Simic. Zodat mijn vrienden en familie op de vraag “waar is Danny”? Kunnen antwoorden met; die zit al een tijdje in Tatjana.

Als de metingen kloppen zou er toch iets moeten gebeuren. Wellicht kan Nederland het inwoner aantal halveren zodat we ook met de helft van de productie genoegen kunnen nemen? Ook las ik dat de invasieve exoten oprukken door een overmaat aan stikstof. Dat tendens zie ik de afgelopen eeuw al sinds ze hardwerkende exemplaren hebben opgehaald uit o.a. Polen en Turkije. Is het ineens eigen dier en plant eerst? Is Nederland vol? Wat dat betreft is het vrij racistisch om de stikstof uitstoot aan banden te leggen. Wat maakt dat een orchidee beter is dan een brandnetel of braam? En wat maakt het dat er zo hevig wordt gevochten voor het bestaande natuurbehoud terwijl het Sinterklaasfeest ten grabbel wordt gegooid door diezelfde groep invasieve exoten?

De stoet tractoren maakt veel indruk op de burgers en met een nieuw file record halen ze ook nog eens de boeken. Je gaat als gezinscoach eens filosoferen over hoe onze staking eruit zou gaan zien. Net als je denkt dat wij geen potten kunnen breken ontdek je de wachtlijsten in de zorg en die van de raad van de kinderbescherming. Tegen die wachttijden kan geen file op!

Recent Posts

Leave a Comment