Mantelzorg

 In Column Voorster Nieuws

Met een zinderende zondagmiddag op het Klompenfeest in het vooruitzicht, ben ik in mijn doordeweekse kloffie op onze hemelse hoekbank geploft. Het klinkt als een ware luxe…alleen is onze bank zo oud, dat hij al drie keer overleden en afgeschreven is en figuurlijk in de hemel chilt. Zie het als de Patty Brard van tv. Velen hebben erop gezeten, er is veel vet en viezigheid ingetrokken en het heeft een hoop doorzitplekken. Maar ach, het kan nog wel een jaartje mee.

Net toen ik begon met schrijven van deze column, trof mij het nieuws dat onze sympathieke buurvrouw is overleden. Ze heeft tot vlak voor het overlijden thuis kunnen wonen met wat professionele hulp en mantelzorg. Een groot goed en iets wat ik eenieder zou gunnen. Zo heeft een vriend van mij zelf een mantelzorgwoning gebouwd naast zijn eigen woning. Dit aan de rand van Apeldoorn vlak langs de snelweg. Dit lijkt me naast naastenliefde trouwens ook een perfecte oplossing tegen geluidsoverlast. Een rij seniorenwoningen langs de A50 voor alle gehoorgestoorde ouderen. Dus wat dat betreft wellicht ook een vrij egoïstische keuze. Maar nu de woning klaar is en zijn moeder van rond de 70 er enkele weken in woont wil de gemeente Apeldoorn dat ze verhuist omdat ze te weinig mankeert. Maar de gemeente adviseert wel om ondersteuning aan te vragen via het WMO-loket. En de beoogde mantelzorgwoning om te bouwen tot een schuur. Het is net als het leenstelsel voor de studiefinanciering of de selectie van Feyenoord. Eerst laat je iets ontstaan terwijl je van tevoren al van weet dat het geen kans van slagen heeft.

Nu heb ik een kleinschalig onderzoek gehouden via Google. Door te zoeken op “huurwoning”. Nu blijkt er een grote schaarste op de woningmarkt te zijn. Ik was compleet verrast! Ook blijken de aanvragen dit jaar voor de WMO flink gestegen nu de inkomensafhankelijke bijdrage is afgeschaft. Wellicht doet deze ambtenaar het volgens de regeltjes voortreffelijk. Maar met een zeer beperkte visie op het totaalplaatje. Net of een kroegeigenaar een groep van 100 dorstige studenten zou weigeren op een maandagmiddag, omdat ze teckel Billy de mascotte mee naar binnen willen nemen, maar er eigenlijk een verbod is op honden. Of als er een inbreker je huis binnendringt en uit stress naar je wc gaat om een teruggestoken acht te kakken en je hem daar opsluit als het je lukt, ook al is dat strafbaar aangezien je de ander dan beroofd van zijn vrijheid.

Stimuleer het samenwonen van oud met jong zodat ze elkaar kunnen ondersteunen in de opvoeding en verzorging. Het gaat eenzaamheid tegen en zorgt voor net iets minder druk op de woningmarkt. Het ontlast de maatschappij en bovendien remt het de als maar stijgende zorgkosten.

En met deze frustraties in mijn hoofd, na het overlijden van mijn buurvrouw, kon ik geen fatsoenlijk stuk meer typen over Ronald uit “boer zoekt vrouw”. Maar wat een held! Jezelf zo kwetsbaar opstellen om de liefde van je leven te vinden. Wellicht kan de moeder van mijn vriend hem wel schrijven. Om zo naast de liefde een mooi onderkomen te versieren.

Recent Posts

Leave a Comment