Lentelicht

 In Column Voorster Nieuws

De dagen worden langer, lammetjes worden geboren en de narcissen springen uit de grond. Prachtige lente taferelen! Waar de vogels richting het noorden trekken, trek ik richting het oosten. Alwaar LenteLive voor mij de aftrap van het voorjaar is.

Met DJ Doorn, The hot Studs en publiekstrekker Van Dik Hout op de bühne ging LenteLive dit jaar van start. Een prachtige line up voor 23 jaar en ouder zodat ik me die avond enigszins jong mag voelen met mijn 34 lentes. Om dit grootse samenzijn niet te missen hebben we om 20.00 uur afgesproken bij een vriend van me. Dus bij tijds de deur achter me dicht getrokken en met dat ik de fiets op stapte richting De Vecht kreeg ik een telefoontje van mijn attente broertje. Die me uitstekend kent en mij er op wees dat ze jaarlijks politiecontroles houden op verlichting. Uiteraard had ik dit niet op orde aangezien ik zoals bijna alle millennials alles met de auto doe en de fiets er verwaarloosd bij staat voor feesten en partijen.

Normaal ben ik niet te beroerd om een boete te pakken, maar na een snelheidsbekeuring van € 300,- is de lol hier wel een beetje vanaf. Naast dat het een hoop geld is, is het meer een principe kwestie aangezien ik het krankjorum vind dat ik evenveel moet betalen als een advocaat met een driedubbel salaris dan wel een cliënt van me met een uitkering. Waar je de één onproportioneel beboet en één derde van zijn inkomsten op slokt, lacht de ander om het bedrag en pakt er in dezelfde maand nog vier omdat het van de grote hoop geschraapt kan worden. Wat dat betreft zou het een percentage van je inkomsten moeten zijn, maar daar wordt geen goed betaalde politicus blij van.

De gesprekken met de agenten kan ik altijd wel waarderen. Als tip kan ik mee geven dat je ze nooit af moet vallen of er tegen in moet gaan. Geef ze juist die waardering die ze zoeken en vergroot het financiële probleem die de boete met zich meebrengt. De boete ontloop je niet maar je geeft de agent een rotgevoel mee waardoor de volgende er misschien beter vanaf komt. Daarnaast geef je met liefde een boete als je uitgescholden wordt voor rotte vis, maar is het psychisch slopend als je de hemel in geprijsd word terwijl je weet dat de overtreder volgende maand geen geld heeft voor de zwemtherapie van zijn dochter met reuma. Ach ja, hij doet zijn werk!

Rond 20.00 uur ben ik halverwege en haal daar wat vrienden op. Na twee bier ligt hun zoon op bed en hebben ze de schoonouders geïnstrueerd. Onderweg naar buiten riep moeders nog net, en anders bellen he! Wat verlaat zijn we aangekomen op het verzamel punt naast LenteLive, waar we onder het geweld van de basklanken onze glazen klonken.

Bij aankomst stond de politie inderdaad te controleren op de verlichting. Hier werden de boefjes dan ook één voor één beboet door oom agent. En ging ik dit keer vrij uit en kon mijn geld spenderen aan een munten en een locker van 4 euro voor mijn jas. Door deze absurde prijs gingen er dan ook drie winterjassen in ons kluisje die strakker in elkaar gedrukt zaten als Sugar Lee Hooper in d’r kist.

We pikten nog net het laatste nummertje van Van Dik Hout mee. En vanaf daar ging het snel. Een hoop handjes, een paar biertjes en een poging tot dansen verder was het alweer 1 uur en werden we de tent uitgeveegd. Half slingerend maar met licht kwam ik veilig thuis aan.

En dan de volgende dag wakker worden met twee kleine wegwerkers op je hoofd die met drilboren op je schedel aan het inhakken zijn. Daarnaast een droge keel en enorme walm uit je waffel alsof je net een urn hebt leeg lopen bikken. Naast het futloze lichaam sleep je de gedachte van ik drink nooit meer de gehele dag met je mee. Alwaar je op zondag gewoon weer de lampjes, de locker en het bier op het festival voor lief neemt en er maandag weer hetzelfde over denkt!

Recent Posts

Leave a Comment